Bert (63) uit Heel geeft 30.000 medewerkers gehandicaptenzorg een stem: ‘We bungelen te vaak achteraan’
Bert Impelmans, voorzitter van de recent opgerichte landelijke vereniging van ondernemingsraden in de gehandicaptenzorg (LVORG): „Wij moeten ons veel meer laten zien en horen.”
Heel – Een collectief dat namens dertigduizend verontruste medewerkers in de gehandicaptenzorg van zich laat horen. Bert Impelmans (63) uit Heel is voorzitter van de nieuwe landelijke vereniging LVORG. „Dit kan toch niet, wat hier gebeurt.”
De persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de coronaperiode waren volgens Bert Impelmans illustratief voor de hoe in Nederland wordt omgegaan met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. „Dat ging over ouderenzorg, ziekenhuizen, noem het allemaal maar op. Terecht uiteraard. Maar de gehandicaptenzorg? Die werd dus niet genoemd.”
Totdat Impelmans samen met een collega in de pen kroop en een brief op poten richting de premier en de minister stuurde. De keer daarop werd de gehandicaptenzorg wel genoemd. „Helemaal achteraan het rijtje.”
Van het team waarbinnen Bert Impelmans werkt bij Daelzicht, vertrokken in een jaar tijd negen collega’s. „Leidinggevenden en collega’s hebben enorm hun best moeten doen om die plekken weer op te vullen.”
Medewerkers
Zo gaat het volgens de voorzitter van de ondernemingsraad van zorginstelling Daelzicht in Heel veel te vaak als het de gehandicaptenzorg betreft. „Waarbij we ook zeker de hand in eigen boezem moeten steken”, erkent Impelmans. „Wij moeten ons veel meer laten zien en horen.” En precies dat is het doel van de LVORG, de landelijke vereniging van ondernemingsraden in de gehandicaptenzorg die recent is opgericht. „Om vanuit de medewerkers, de mensen die met de voeten in de klei staan, op te komen voor ons werk en de zorg voor onze cliënten.”
Bezuinigingen
Dat is hard nodig volgens de voorzitter. Want het piept en kraakt in de gehandicaptenzorg. „We hebben nu al nauwelijks voldoende handen en de uitstroom van collega’s is enorm.” Van zijn eigen team bij Daelzicht, bestaande uit veertien collega’s, vertrokken er negen in een jaar tijd. „Leidinggevenden en collega’s hebben enorm hun best moeten doen om die plekken op te vullen.” Zij die overblijven hebben de zorg en begeleiding voor cliënten de afgelopen jaren zien verschralen. „En nu hangt er opnieuw een bezuiniging tussen de 150 en 200 miljoen in de lucht.” Een bedrag dat grofweg gelijk staat aan zo’n vierduizend medewerkers, rekent Impelmans voor. „Dat kunnen we er niet meer bij hebben.”
Schrik
Gewapend met zeventigduizend steunbetuigingen, trokken or-voorzitter Impelmans en ambtelijk secretaris Ria Pipers in 2019 al samen met de Brabants-Limburgse zorgorganisatie Dichterbij ten strijde in Den Haag tegen die neergang. „Daar kwamen we tot onze schrik tot de ontdekking dat medewerkers in de gehandicaptenzorg amper vertegenwoordigd zijn bij de overleggen waarin beslist wordt over ons werk en onze zorg.” Reden voor Impelmans en zijn or-collega’s om daar verandering in de brengen.
Daelzicht
Met de LVORG willen ze zich nadrukkelijk gaan mengen in de besluitvorming over hun sector, waar mogelijk samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De vereniging telt inmiddels tien aangesloten ondernemingsraden, goed voor dertigduizend medewerkers. Met vanuit Limburg naast Daelzicht en Dichterbij, ook de ondernemingsraden van de zorgorganisaties Radar en Pergamijn.
Vuist
Het doel is volgens Impelmans om de komende jaren zo veel mogelijk ondernemingsraden aan de vereniging te binden. „Zodat wij namens al die collega’s aan de boom kunnen rammelen”, belooft hij. Met recent een brief naar Den Haag met de oproep om af te zien van nieuwe bezuinigingen, als eerste wapenfeit van de LVORG. „Maar wij willen bijvoorbeeld ook om de tafel met de vakbonden, het zorgkantoor en de opleidingen voor onze sector. Om waar nodig de boel aan te zwengelen of bij te sturen. In het belang van onze cliënten en van ons werk.”
‘Klap voor cliënten, mokerslag voor personeel’
„Een klap in het gezicht van de kwetsbare cliënten en een mokerslag voor onze collega’s in de directe zorg.” Dat zijn de woorden van Bert Impelmans van de landelijke vereniging LVORG over nieuwe bezuinigingen die voor de gehandicaptenzorg dreigen. In een brief aan de vaste commissie voor het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt de LVORG voor de gevolgen. ‘Desastreus’, volgens de vereniging, voor de zorg, het imago van de sector en de voor toch al hoge werkdruk onder het schaarse personeel. Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de geplande bezuinigingen in de gehandicaptensector. Een afvaardiging van de LVORG zal daarbij aanwezig zijn.